Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Faszerowane liście winorośli

Opis:

Potrawa cypryjska.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
liscie winorosli marynowane 300 gramów
ryż 200 gramów
cebula 3 sztuk
oliwa 5 łyżek stołowych
piniola 4 łyżek stołowych
rodzynki 4 łyżek stołowych
mięta suszona 1 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Rozdzielone liście winorośli włożyć do wrzącej wody i gotować 8 minut. Wyjąć, osączyć i osuszyć. Oczyszczona cebule posiekać. Na 3 łyżkach oliwy podsmażyć piniole oraz rodzynki, dodać ryz, miętę, cebule i zeszklić. Wlać 2 szklanki wody, oprószyć sola oraz pieprzem i gotować 15 minut.
Na stolnicy poukładać liście, poodcinać twarde ogonki. Na środku ułożyć po łyżce ryżu. Boki zawinąć i zrolować. Roladki ułożyć w szerokim garnku. Wlać sok z cytryny, resztę oliwy oraz tyle gorącej wody, by przykryła roladki. Gotować 60 minut.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER