Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Babka Savarin

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
masło 0,5 kostek
cukier 7 łyżek stołowych
jajka 4 sztuk
drożdże 20 gramów
mleko 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier 1 szklanek
rum 1 szklanek
laska wanilii 0,5 sztuk
konfitura morelowa 0,75 szklanek
rum 0,5 szklanek
śmietana bita według uznania
owoce świeże według uznania

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać 2 jajka, drożdże roztarte z mlekiem. Wbić pozostałe jajka, dodać cukier waniliowy i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać stopione, ostudzone masło. Ciasto przełoży c do wysmarowanej tłuszcze formy z kominem, przykryć i odstawić na 30 minut, aby wyrosło. Piec 25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w wyłączonym piekarniku na 30 minut.
Strop: szklankę wody zagotować ze szklanką cukru i wanilią. Wystudzić i dolać szklankę rumu.
Syropem obficie nasączyć ciasto.
Konfiturę wymieszać z pół szklanki rumu, podgrzać i przetrzeć przez sito. Posmarować babkę i pozostawić do zastygnięcia. Przybrać śmietana i świeżymi owocami (brzoskwinie, truskawki lub inne).

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER