Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Placki kukurydziane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kasza kukurydziana 0,5 szklanek
mąka kukurydziana 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
oliwa według uznania
mleko 0,5 szklanek
masło 4 łyżek stołowych
ser żółty ostry 100 gramów
pestki dyni 1 łyżek stołowych
pestki słonecznika 1 łyżek stołowych
natka pietruszki według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Wymieszać kaszę z mąką oraz proszkiem do pieczenia i posolić do smaku. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ser, a masło roztopić. Na suchej patelni uprażyć pestki dyni i słonecznika, część dodać do kaszy z masłem, mlekiem oraz posiekana natka i wymieszać na gładka masę.
Z ciasta formować niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Zdjąć z patelni, osączyć z tłuszczu, ułożyć na blasze do pieczenia, posypać startym serem i zapiekać ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać pozostałymi pestkami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER