Użytkowników online: 18
kulinaria
« Powrót  

Nalewka na wiśniach

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
wiśnie 5 kilogramów
cukier 2 kilogramów
spirytus 1 litrów

Wykonanie:

Oczyszczone, wydrylowane wiśnie (w kilkunastu sztukach pestki pozostawić), włożyć do 5-litrowego słoja, zasypać 1 kilogramem cukru i szczelnie zamknąć. Poruszając słojem wymieszać zawartość tak, aby cukier dobrze się rozprowadził po owocach i odstawić. Po 2 dniach zacząć zlewać sok do 5-litrowego gąsiorka. Po pierwszym zlaniu dodać ok. 0,3 l spirytusu do wiśni i ok. 0,5 l do gąsiorka. Sok zlewać co 2-3 dni i dosypywać cukier, mieszając go dokładnie z owocami. Tak postępować, dokąd owoce będą puszczały sok. Następnie dodać do owoców resztę spirytusu (i ew, cukier). Odstawić słój na 2 tygodnie. Po tym czasie zlać płyn do gąsiorka. Owoce zużyć do ciast i deserów lub zalać ponownie wódką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER