Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pleśniak owocowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
masło 250 gramów
żółtka 2 sztuk
sól 1 szczypta
porzeczka czarna 300 gramów
kakao 2 łyżek stołowych
białka 4 sztuk
cukier puder 4 łyżek stołowych

Wykonanie:

Z przesianej mąki, masła, żółtek, szczypty soli oraz 2 łyżek cukru zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
Porzeczki oczyścić, dodać 2 łyżki cukru i gotować, aż zgęstnieją.
Ciasto podzielić na 3 części. Jedną część ciasta zagnieść ponownie z kakao i odłożyć do zamrażalnika. Drugą część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę wyścielona papierem do pieczenia. Nałożyć duszone porzeczki lub posmarować dżemem. Trzecią część ciasta rozłożyć na warstwie owoców.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozłożyć ja na cieście. Wierzch ciasta posypać startym na tarce, mocno schłodzonym ciastem kakaowym. Piec 60 minut w 180 stopniach.

Uwagi:

Porzeczkę czarną można zastąpić słoikiem dżemu z czarnej porzeczki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER