Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Czereśnie deserowe w spirytusie

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 1
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czereśnie (z ogonkami) 1 kilogramów
cukier 500 gramów
spirytus (70%) 1 szklanek
goździki 8 sztuk
paseczki skórki cytrynowej według uznania

Wykonanie:

Umytym, osączonym czereśniom ostrożnie usunąć pestki, pozostawiając ogonki. Wyparzone, suche słoiki napełnić czereśniami do 2/3 objętości, aby owoce dobrze się ułożyły. Na wierzchy ułożyć po 1-2 goździki oraz paseczki skórki cytrynowej. Cukier zalać szklanka wody i wymieszać. Mieszając, gotować syrop, aż cukier się rozpuści. Syrop gotować na średnim ogniu do tzw. grubej nitki, często usuwając powstająca pianę (musi się lać z łyżki strumyczkiem przypominającym gruba nitkę). Wystarczająco gęsty syrop zdjąć z ognia, ostudzić i zalać nim czereśnie w słoikach. Słoiki dopełnić spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 tygodni do9 ciemnego, chłodnego miejsca.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER