Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Rolada z musem jabłkowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
jajka 4 sztuk
mąka tortowa 100 gramów
mąka ziemniaczana 50 gramów
cukier 150 gramów
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
cukier puder według uznania
cukier waniliowy 1 sztuk
Cynamon według uznania
jabłka 1 kilogramów
cukier 100 gramów
olejek waniliowy według uznania
goździki mielone 0,5 łyżek deserowych
Cynamon 0,5 łyżek deserowych

Wykonanie:

Z 75g cukru ubić białka na sztywną pianę. Utrzeć żółtka z 75g cukru oraz sokiem z cytryny. Masę żółtkową połączyć z pianą z białek i delikatnie wymieszać z mąkami. Ciasto równomiernie rozłożyć na dużej blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt przełożyć z formy na wilgotna ściereczkę, usunąć papier, a ciasto zwinąć razem ze ściereczką, zaczynając wzdłuż dłuższego boku.
Oczyszczone, pokrojone jabłka udusić z odrobina wody, doprawić do smaku cukrem, olejkiem waniliowym oraz cynamonem i goździkami. Rozwinięte ciasto posmarować musem jabłkowym i ponownie zwinąć, bez ściereczki. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym oraz odrobina cynamonu. Podawać z bitą śmietaną.

Uwagi:

Jabłka można zastąpić gotowym musem jabłkowym ze słoika.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER