Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Faszerowana pierś indycza

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 7
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
śliwki suszone 1 kostek
śliwowica 125 mililitrów
olej 125 mililitrów
pierś indyka 1,5 kilogramów
czosnek 8 ząbki
przyprawa złocista do kurczaka według uznania
oliwa według uznania

Wykonanie:

Sparzone wrzątkiem i odcedzone śliwki zamoczyć w śliwowicy. Po 15 minutach odcedzić, a śliwowice wymieszać z olejem.
W umytym, osuszonym mięsie zrobić cienkim nożem długie dziurki. Wypełnić je śliwkami i czosnkiem. Mięso natrzeć oliwą i posypać przyprawą. Ułożyć w brytfance i przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach (po godzinie na każdy kilogram mięsa). W czasie pieczenia podlewać olejem ze śliwowicą. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększyć temp. do 220 stopni, włączyć grzałkę grillową i zdjąć pokrywkę.
Ostudzone mięso pokroić w plastry i podawać na ciepło z sosem z pieczenia.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER