Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Ciasto na strudel

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 3
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
jajka 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
woda 0,5 szklanek
sól 1 szczypta

Wykonanie:

Z przesianej mąki, masła, jajka, soli oraz letniej wody zagnieść elastyczne ciasto. Powinno być bardziej miękkie niż na pierogi. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i błyszczące, a na jego powierzchni zaczną ukazywać się pęcherzyki powietrza. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem lub stopionym masłem, przykryć nagrzaną miską i odstawić na 30 minut.
Na oproszonej mąką ścierce rozciągać ciasto palcami, aż będzie cienkie jak papier, posmarować tłuszczem, nałożyć farsz i zwinąć w rulon, polać masłem i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.

Uwagi:

Do farszu, oprócz jabłek, można użyć masy serowej lub orzechowej.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER