Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Tarta migdałowa z porzeczkami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
żółtka 2 sztuk
śmietana 1,5 łyżek stołowych
porzeczki 300 gramów
śmietana 1 szklanek
migdały 100 gramów
żółtka 5 sztuk
cukier 100 gramów

Wykonanie:

Przesianą mąkę razem z masłem posiekać nożem. Dodać 100g cukru, 2 żółtka oraz 1,5 łyżki śmietany. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folie i wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć natłuszczona formę na tarte, uformować brzeg wysokości ok. 5 cm. Ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć pergaminem i na dno nasypać warstwę suchego grochu. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na zloty kolor. Usunąć pergamin z grochem.
Śmietanę zagotować z obranymi, mielonymi migdałami. % żółtek ubić ze 100g cukru i ubijając, zalać gorącą śmietaną z migdałami. Masę wymieszać z oczyszczonymi owocami i wyłożyć na podpieczony spód. Tartę piec jeszcze 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER