Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Wytrawny tort bankietowy

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 16
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania
cukier 2 łyżek deserowych
olej 5 łyżek deserowych
olej 1 szklanek
mleko 0,5 szklanek
drożdże 30 gramów
jajka 9 sztuk
żółtka 1 sztuk
ocet winny 1,5 łyżek stołowych
musztarda 1 łyżek deserowych
twaróg 200 gramów
filety śledziowe (Bismarck) 250 gramów
jabłka 250 gramów
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
ogórki konserwowe 3 sztuk
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
natka pietruszki 0,5 pęczek
ketchup 3 łyżek stołowych

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać łyżeczkę soli oraz cukru, 5 łyżeczek oleju i pół szklanki letniej wody. Drożdże wymieszać z letnim mlekiem i wlać do mąki. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Potem znowu je wyrobić i umieścić w natłuszczonej, wysypanej mąką tortownicy. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.
Jajko, żółtko, musztardę, ocet, sol i łyżeczkę cukru utrzeć na jednolitą masę. Ucierając, powoli dolewając szklankę oleju. Do gotowego majonezu dodać twaróg i utrzeć na gładko. Doprawić do smaku i schłodzić. W kosteczkę pokroić śledzie, a obrane jabłka w słupki i skropić sokiem z cytryny. Oba składniki wymieszać z 1/3 majonezu i schłodzić. Na twardo ugotować 8 jajek, ostudzone obrać. W plastry pokroić 6 sztuk, a 2 na ósemki. Ogórki pokroić w kosteczkę. Część ziół odłożyć do dekoracji, a resztę posiekanych ziół wymieszać z ogórkami (łyżkę ogórków odłożyć do dekoracji), polową pozostałego majonezu i ketchupem.
Zimne ciasto przeciąć na 3 równe placki. Spód posmarować masą śledziową, przykryć drugim plackiem i posmarować masą ogórkową oraz obłożyć plastrami jajek. Przykryć trzecim plackiem i posmarować reszta majonezu oraz udekorować. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER