Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Antrykot w chlebowym cieście

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
antrykot bez kości 1,5 kilogramów
mąka przenna 150 gramów
mąka żytnia 150 gramów
drożdże 50 gramów
jabłka 500 gramów
chrzan 60 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
białka 1 sztuk
cukier według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Pokruszone drożdże wymieszać ze szczypta cukru i pół szklanki wody. Wymieszane obie mąki połączyć z drożdżami, dodać łyżeczkę soli i wyrobić ciasto, odstawić w cieple miejsce na 40 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować. Wyłożyć na posmarowana tłuszczem blaszkę i posypać bułką tartą. Oczyszczone jabłka oraz chrzan zetrzeć na grubej tarce i wymieszać z sokiem cytrynowym, przykryć i wstawić do lodówki.
Mięso ułożyć na cieście, a na mięsie rozłożyć odcedzona masę jabłkowo-chrzanową. Ciastem zawinąć mięso, brzeg posmarować białkiem i dość mocno przycisnąć. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, zwilżyć wodą i posypać mąką. Piec ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Lekko przestudzone pokroić w plastry. Podawać z surówką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: dominika

Data: 2011-04-09

sałatki są beznadziejne

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER