Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Empanadas argen. pieczone pierożki z mięsem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 70 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
masło 120 gramów
sól 1 szczypta
jajka 1 sztuk
rodzynki 3 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
olej 2 łyżek stołowych
mięso wołowe 300 gramów
papryka mielona ostra 0,5 łyżek deserowych
kminek mielony 0,5 łyżek deserowych
sól 0,5 łyżek deserowych
olej według uznania

Wykonanie:

Ciasto: przesianą mąkę posiekać z masłem, szczyptą soli oraz jajkiem i szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Oczyszczone cebule drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać umyte, osuszone, pokrojone w drobna kostkę mięso. Mieszając, usmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Dodać namoczone wcześniej, osączone rodzynki, paprykę, kminek oraz sól, wymieszać i smażyć jeszcze 3 minuty.
Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Wyciąć krążki o średnicy ok. 10 cm lub pokroić na prostokąty 10 x 8 cm, nałożyć po łyżce nadzienia. Brzegi zwilżyć woda i mocno zacisnąć, formując empanadas. Pierogi ułożyć na natłuszczonej olejem blasze, wierzch posmarować olejem. Piec ok. 20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER