Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Zapiekane rurki po bolońsku

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
makaron rurki 400 gramów
mięso mielone wołowe 300 gramów
cebula 2 sztuk
pomidory pokrojone pelati 1 puszka
wino czerwone wytrawne 50 mililitrów
parmezan 100 gramów
oliwki marynowane 4 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
listki bazylii 3,5 łyżek stołowych
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 2 łyżek stołowych
tymianek według uznania
papryka mielona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso i zrumienić. Wlać wino. Wymieszać z pomidorami z zalewa, pokrojonymi oliwkami i 2 łyżkami posiekanej bazylii. Dusić jeszcze 5 minut. Doprawić rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem, mielona papryka oraz sola i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, włożyć makaron i dodać mięso. Makaron wymieszać z sosem, a wierzch posypać startym serem. Zapiekać ok. 25 minut, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni. Posypać resztą posiekanej bazylii.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER