Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Tartiflette

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ser camembert 120 gramów
ziemniaki 6 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
boczek 150 gramów
oliwa 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone ziemniaki ugotować i pokroić na plastry. Oczyszczona cebule pokroić w piórka, a czosnek posiekać. Boczek pokroić w kostkę lub na paski. Połowę oliwy i masło rozgrzać na patelni, podsmażyć ziemniaki i przełożyć je do żaroodpornego naczynia. Oprószyć sola oraz pieprzem.
Na pozostałym tłuszczu usmażyć boczek, cebulę oraz czosnek i przełożyć do ziemniaków. Zapiekankę polać śmietaną. Ser pokroi c na plastry i ułożyć na wierzchu. Zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Podawać z sałatą.

Uwagi:

Ser camembert można zastąpić serem brie lub serem grojer, a boczek bekonem lub wędzona szynką.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER