Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Tradycyjne zrazy wołowe z kapustą i kaszą

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso wołowe pieczeniowe 600 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
kielbasa 200 gramów
czosnek według uznania
mąka według uznania
olej według uznania
cebula 2 sztuk
marchewka 1 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
kapusta kiszona 0,5 kilogramów
smalec 1 łyżek stołowych
kminek według uznania
kasza gryczana 1 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone mięso pokroić w poprzek włókien na 8-10 plastrów, rozbić cienko i odłożyć. Oczyszczona paprykę pociąć w paski o szerokości 1 cm i długości takiej jak zrazy, podobnie pokroić kiełbasę, a czosnek posiekać. Paprykę, kiełbasę i czosnek ułożyć na plastrach wołowiny, zwinąć i spiąć wykałaczką.
Zrazy obtoczyć w mące i włożyć na gorący olej. Początkowo smażyć na mocnym ogniu, a później zmniejszyć płomień. Oczyszczona cebule pokroić w drobne kawałki, a marchewkę w słupki. Razem z listkiem laurowym i pieprzem dodać do mięsa. Dusić na wolnym ogniu ok. 60 minut (gdy woda wyparuje uzupełnić ją tak, by zakrywała mięso. Pod koniec posolić potraw ę do smaku.
Kapustę podlać odrobina wody, dodać listek laurowy, smalec, kminek, sól oraz pieprz i dusić na małym ogniu ok. 60 minut. Zrazy podawać z kapustą i ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.

Uwagi:

Kiełbasę można zastąpić boczkiem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER