Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Bakłażan z sosem jogurtowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażan 1 sztuk
pomidory 2 sztuk
oliwa 1 łyżek stołowych
ogórek 0,5 sztuk
czosnek 1 ząbki
jogurt naturalny 150 mililitrów
listki mięty 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umytego, osuszonego bakłażana ponacinać nożem tak, jakby się wycinało plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na blasze, skropić oliwa i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Od czasu do czasu obrócić. Pomidory pokroić na plastry. Wyjąc blachę z bakłażanem i w nacięcia włożyć plastry pomidora. Piec jeszcze 15 minut.
Sos: ogórek drobno posiekać, czosnek rozdrobnić i wymieszać z jogurtem oraz posiekaną miętą. Przed podaniem oprószyć bakłażana solą oraz pieprzem.

Uwagi:

Można też kilka kolorowych, drobnych pomidorków wrzucić na blachę obok bakłażana i piec 10 minut.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER