Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Babka ziemniaczana z grzybami

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 100 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ziemniaki 1,5 kilogramów
cebula 300 gramów
grzyby lesne 400 gramów
jajka 3 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
bułka tarta 4 łyżek stołowych
majeranek 3 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa 1 szczypta
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Połowę oczyszczonych ziemniaków zetrzeć na miazgę, a resztę na bardzo drobne wiórki. Wymieszać obie masy, dodać jajka, bułkę tartą i dobrze wymieszać. Oczyszczone, drobno pokrojone grzyby smażyć na suchej patelni, aż sok który puszczą odparuje, wtedy dodać olej i posiekana cebule i chwile razem smażyć, mieszając. Przełożyć do ziemniaków, doprawić majerankiem, solą, pieprzem oraz gałką i dobrze wymieszać. Masę przełożyć do form keksowych, natłuszczonych i wysypanych bułka tartą. Napełnić je do 2/3 ich wysokości. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco polana sosem grzybowym lub pieczeniowym z dodatkiem wyrazistej w smaku surówki.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER