Użytkowników online: 16
kulinaria
« Powrót  

Barbecue shellfish soup

Opis:

Nietypowo i ekstrawagancko na polskim pikniku.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
Cebulka szalotka 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
pomidory 2 sztuk
tymianek 4 gałązki
szafran 1 szczypta
owoce morza 500 gramów
oliwa z oliwek 4 łyżek stołowych
wino deserowe 4 łyżek stołowych
bulka paryska 1 sztuk
masło czosnkowe 50 gramów

Wykonanie:

1.Na ruszta grilla stawiamy naczynie żaroodporne . Na rozgrzana oliwę dodajemy pokrojona w drobna kosteczkę cebulkę i czosnek, smażymy (nie dopuścić do zbrązowienia bo potrawa będzie gorzkawa) po około 1-2 min.dodajemy tymianek i pomidory (dojrzale, soczyste)pokrojone na części.Po przesmażeniu tj.2 min. Dodajemy szafran.Podlewamy winem i odparowujemy alkohol. Dodajemy owoce morza.{dowolny filet z nie tłustej ryby pokrojony w paski, 2 świeże krewetki, 2 langusty(przeciąć na pół i usunąć czarny przewód z środka)podlewamy woda tak aby przykryła zawartość naczynia. Po ok 6-8 min. dodajemy muszle, małże(oczyszczone, nie otwarte!)Przykrywamy naczynie i dusimy ok 4 min. do momentu jak się wszystkie muszle otworzą jak się jakąś nie otworzy to jak należy usunąć.
2. Kroimy bułkę pod skosem w plasterki grubość 2cm tak aby wyszedł nam owalny kształt. Pędzelkiem smarujemy z z jednej strony oliw i ta strona kładziemy do dołu na ruszta grilla. Smażymy do złotego koloru .Smarujemy druga stronę bułki oliwa (wierzch) i przekładamy na druga stronę smażenia.
3.Układamy po 1 kromce gorącej bułki w głębokim talerz i kładziemy na nią masła czosnkowe( wymieszać masłu z utartym czosnkiem sola i ewentualnie ziołami, uformować kulki lub kostki i schłodzić w zamrażalniku).Wlewamy po i wazowe wywaru do talerza i serwujemy. Stawiamy na środku stołu na podkładce naczynie żaroodporne z owocami morza.

Uwagi:

Najlepiej przeznaczyć jedno naczynie do przygotowywania potraw na grillu.Moze być kamionkowa brytfanka bez szkliwa, bo od gorącą będzie pękać i może być niebezpieczna. Polecam potrawę z rondla na ognisku.

Autor: michal80

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: XQEawitChFyRgAt

Data: 2012-09-13

Uwielbiam gruszki (twarde i zioenle inne nie istnieją ) i wszelkie z nich przetwory.. Dlatego chętnie wyprf3buje przepis, ale dwa pytania: imbir świeży czy suszony proszek? No i czy te wszystkie przyprawy korzenne nie przytłoczyły smaku gruszek?Pozdrawiam!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER