Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Chicken pie

Opis:

Tanie tradycyjne danie angielskie dobrze prezentujące się na stole.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
masło 3 łyżek stołowych
grzyby 100 gramów
mieso z kurczaka 250 gramów
marchewka 1 sztuk
groszek 2 łyżek stołowych
mąka 150 gramów
wino czerwone 100 mililitrów
wywar drobiowy 100 mililitrów
jajka 1 sztuk
margaryna 55 gramów
sól według uznania
cebula 1 sztuk

Wykonanie:

I.Przygotowujemy ciasto z 125g mąki i 55g margaryny. Metoda prosta i szybka to wsypać mąkę do malaksera i dodać schłodzoną pokrojona w kostkę margarynę + szczypta soli. Używając przycisku pulsacyjnego wyrobić w kilku obrotach noża składniki do masy przypominającej kruszonkę. Powoli(stopniowo) dodać odrobinę wody ok 2-3 łyżeczki i ruszyć nożem 2-3 razy. Wyłożyć do woreczka foliowego lub zawinąć w folie spożywczą i odstawić do schłodzenia w lodowce na co najmniej 15min.
II.
1.Nagrzać piekarnik do 200stopni C.
2.Podzielić ciasto na dwie nie równe części. Rozwałkować.
3.Wysmarować naczynie żaroodporne masłem i wyłożyć na nim większą cześć ciasta tak aby pokryła cale dno i brzegi bez żadnej dziury. Spowrotem przenieść do lodówki.
III.W garnku z grubym dnem smażymy na maśle grzyby pokrojona w kostkę cebulka, dokładamy kawałki mięsa z kurczaka (palki, piersi)i lekko przesmażamy podlewamy rosołem(możne być z kostki)i winem.Dokładamy marchewkę pokrojona
w kosteczkę i dusimy ok 25 min.Wsypujemy groszek.Zaciągamy zawiesina z ok 2lyzek maki. Gotujemy na wolny ogniu do zredukowania wywaru i osiągnięcia gęstego sosu.Doprawić do smaku. Odstawić na bok i lekko przestudzić.
IV.1.Napelniamy naczynie z ciastem kurczakiem z sosem i przykrywamy pozostałą częścią ciasta.zalepiamy na brzegach i robimy na środku dziurkę nożem aby para miała gdzie uchodzić. Można udekorować wierzch dowolnymi wzorami lub zrobić rożne z pozostałości ciasta.
2.Wysmarować wierzch rozkłóconym jajkiem.
3.piec ok 30 min. do koloru jasno złotego

Uwagi:

Ja zawsze robię więcej sosu i tylko "geste" składniki przekładam do formy a potem serwuje z pozostałym sosem. Jak macie problemy z ciastem to zawsze można użyć gotowego ciasta francuskiego. Danie świetnie się prezentuje jak zrobimy pojedyncze porcje jak babeczki( wyciąć kolka i ułożyć do metalowej natłuszczonej formy na muflinki)

Autor: michal80

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER