Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Babka z adwokatem i rodzynkami

Opis:

Pyszna babka. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 20
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
margaryna 0,75 kostek
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
olej 0,5 szklanek
adwokat 0,5 szklanek
jajka 5 sztuk
mąka tortowa 1,75 szklanek
mąka ziemniaczana 0,75 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek stołowych
rodzynki 70 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 80 gramów
lukier żółty 1 sztuk

Wykonanie:

W rondlu, na małym ogniu zagotować, margarynę, olej, cukier, alkohol, cukier waniliowy oraz 2 łyżki wody. Przestudzona masę wymieszać z żółtkami oraz mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Dodać wymoczone, osączone, obtoczone w mące ziemniaczanej rodzynki i wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno z białek z dodatkiem szczypty soli. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić. Lukier przygotować w/g przepisu na opakowaniu i oblać nim zimna babkę. Całość grubo obsypać posiekana skórką pomarańczową.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER