Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Buraki marynowane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 8
czas(z pieczeniem/smażeniem): 35 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
budyń czekoladowy 8 sztuk
rozmaryn według uznania
cytryna 1 sztuk
sorbet cytrynowy 1 sztuk
ocet biały 1 szklanek
ocet słodowy 1 szklanek
cukier puder 0.5 szklanek

Wykonanie:

Buraki wrzucić do dużego garnka wypełnionego wrzącą wodą i gotować 20 minut, aż będą miękkie. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia, po czym obrać z łupiny.Pokroić buraki w plasterki i ułożyć warstawmi w dużym słoju, umytym i wygrzanym w wysokiej temepraturze (najlepiej w piekarniku), przekładając gałązkami z rozmarynu i cienkimi plasterkami z cytryny i skórką z pomarańczy. Pozostawić 2 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika. Wymieszać w garnku ocet biały ze słodowym oraz z szklanką cukru pudru. Podgrzać miksturę na małym ogniu tak by cukier rozpuścił się a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić do wystygnięcia po czym zalać buraki w słoiku. Słój następnie zakręcić i przechowywać w chłodnym oraz zaciemnionym miejscu.

Uwagi:

Rozmaryn w gałązce


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER