Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Barbecue chop pork

Opis:

Wbrew pozorom proste danie, wspaniale urozmaicenie dan z grilla, kolorowe stanowiące ozdobę stołu. Zaskoczcie znajomych na pikniku!
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
schab z koscią 600 gramów
rodzynki 40 gramów
sherry 50 mililitrów
słonina 40 gramów
boczek wędzony 80 gramów
cebula czerwona 1 sztuk
papryka kolorowa 2 sztuk
Fasolka z puszki 400 gramów
rozmaryn 10 gałązki
tymianek 10 gałązki
liść laurowy 10 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
oliwa 100 mililitrów

Wykonanie:

I.część pierwsza:
1.Farsz :siekamy rodzynki z niewielka ilością ziół, solom i pieprzem, ucieramy w moździerzu podlewamy kilkoma kroplami oliwy aby masa była plastyczna i zalewamy alkoholem, odstawić na bok do nasiąknięcia rodzynek.
2. schab kroimy za pomocą tasaka na 4 porcje o grubości ok 3cm,każda z nich należy ułożyć płasko na desce i z boku nacinamy ostrym nożykiem małą dziurkę i tworzymy wewnątrz kieszeni na farsz
3.nadziewamy rodzynkowym farszem schab i przyprawiamy sola i pierzem , smarujemy oliwa, odstawić do lodówki, (można przygotować dzień wcześniej)
4.na wegle (lub olszynke) na grillu dokładamy resztę ziół i pieczemy schab gorą 4-6 min z każdej strony aby pozostał soczysty
II część druga:
1.na patelni topimy słoninkę,dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek i rumienimy
2. dodajemy cebulkę siekana i chwile po niej paprykę
3. po ok 1 min. dodajemy fasolkę z puszki (według uznania nie istotna jaka)dodajemy zioła
4. dusimy na wolnym ogniu do zredukowania wywaru i przyprawiamy do smaku pieprzem i sola
III część finalna
na półmisek przenieść z patelni warzywa i ułożyć na nich usmażony schab, udekorować drobnymi listkami świeżych ziół

Uwagi:

Idealnie by było użyć schabu z/k z pozostawiona 4 cm częścią boczku tak jak na tradycyjną wędzonkę krotoszynska (dwie partie mięśniowe jaśniejsze oczko schabu okalane przez ciemniejsza cześć boczku z pozostawiona warstewka słoninki od strony mizdry) taki schab po obróbce termicznej pozostaje bardziej soczysty i ślicznie się prezentuje.Rezerwuje prawa do przepisu.

Autor: michal80

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER