Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Brokuły pasteryzowane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 3
Składnik składniki Logo Ilość Czego
brokuła 1 kilogramów
woda 2 szklanek
kwasek cytrynowy 7 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
sól 2 dekagramów

Wykonanie:

Brokuły umyć, podzielić na różczyki, łodyżki pokrajać w poprzek na kawałki długości około 2 cm. Przygotowane w ten sposób brokuły włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem soli i 3 g kwasku cytrynowego. Od momentu zawrzenia gotować przez 2 minuty, następnie odcedzić, osączyć i od razu włożyć do gorących wygotowanych słoików. Zalać zagotowanym płynem z 2 szklanek wody z dodatkiem cukru, 1/3 łyżeczki soli i 4 g kwasku cytrynowego. Zalewa powinna całkowicie przykryć warzywo i równocześnie sięgać jeden centymetr poniżej obrzeża słoika. Słoiki zamknąć i natychmiast wstawić do kotła z wodą podgrzaną do temperatury równej temperaturze przetworu w słoikach. Podgrzać pod przykryciem do temperatury 90 stopni C i utrzymywać taką temperaturę przez 50 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki, ostudzić. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Następnego dnia pasteryzować, utrzymując taką samą temperaturę przez 25 minut. Wyjąć słoje z wody, sprawdzić szczelność zamknięcia. Przechowywać w chłodnym i najlepiej ciemnym pomieszczeniu.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER