Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Babeczki z ananasem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 15
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
cukier 100 gramów
masło 200 gramów
jajka 1 sztuk
żółtka 1 sztuk
ananasy w plastrach 2 puszka
cukier 250 gramów
śmietana kremowa 300 mililitrów
cukier puder 2 łyżek stołowych
pistacje według uznania
dźem ananasowy 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Ciasto: z przesianej mąki, 100g cukru, masła, jajka i żółtka zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Ciastem wylepić foremki babeczek i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podgrzany dżem przetrzeć przez sito i posmarować nim środki przestudzonych babeczek. Pozostawić do zastygnięcia.
Osączone plastry ananasów przekroić na pół, 250g cukru rozgrzać w rondelku, aż nabierze złotego koloru. Plastry ananasa wkładać do karmelu, potrzymać chwilę, aby całe ananasy nasiąkły karmelem, wyjąć i ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Ananasa ułożyć w babeczkach i udekorować bitą śmietaną oraz pistacjami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER