Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Biały barszczyk

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 30 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 4
Ilość ocen: 4
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka żytnia razowa 5 łyżek deserowych
chleb żytni według uznania
woda według uznania

Wykonanie:

Kilka łyżeczek razowej mąki żytniej lub płatków i kawałek żytniego, suchego chleba włożyć do glinianego dzbanka lub szklanego słoja i zalać letnią, przegotowaną wodą, najlepiej źródlaną lub oligoceńską. Trzymać naczynie przykryte w ciepłym miejscu przez kilka dni. Gdy barszcz się zakisi przelać do garnka doprowadzić do wrzenia i na wrzący wrzucić pokrojone w bardzo drobna kostkę ziemniaki i włoszczyznę. Jeśli chcemy otrzymać czysty barszcz do filiżanek, to należy zagotować barszcz kilka minut i dodać wywaru z jarzyn. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Uwagi:

Można też dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki lub koperek. Chleb żytni - skórka


Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: polarny10

Data: 2011-07-05

nie za dobre

Autor: ossabull123

Data: 2009-03-31

strasznie biedne te przepisy.Nic szaleństwa.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER