Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Bakłażany pasteryzowane

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażan 1 kilogramów
kwasek cytrynowy 8 gramów
sól 1 łyżek stołowych

Wykonanie:

Bakłażany umyć, skrajać szypułkę wraz z jej nasadą. Owoce obrać cienko ze skórki. Zagotować wodę z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego. Obrane owoce pokrajać w poprzek w plastry grubości około półtora centymetra. Pokrojone owoce włożyć do wrzącego płynu i obgotować, utrzymując w stanie wrzenia przez 4-5 minut. Następnie przełożyć owoce wraz z zalewą do gorących, wygotowanych słoików. Zalewa powinna pokryć całkowicie owoce, sięgając jeden centymetr poniżej brzegu słoika. Słoiki zamknąć. Słoiki z gorącym przetworem wstawić do kotła z wodą podgrzaną do takiej temperatury, jaką ma zawartość słoików. Ogrzewać pod przykryciem do temperatury 95 stopni C. W takiej temperaturze utrzymywać przez 25 minut. Po zakończeniu pasteryzacji wyjąć słoje z kotła i ustawić na ściereczce w otwartym oknie, ostudzić.

Uwagi:

Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. W zimie wykorzystywać do przyrządzania sałatek, zapiekanek, leczo.


Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER