Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Pierogi zajączki

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 7
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka pszenna 1 szklanek
mąka żytnia 1 szklanek
jajka 1 sztuk
woda 0,5 szklanek
sól 1 szczypta
cebula 3 sztuk
czosnek 2 ząbki
seler naciowy 3 łodyga
masło 2 łyżek stołowych
soczewica czerwona 3 szklanek
majeranek według uznania
estragon według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Ciasto: z przesianej mąki, jajka, szczypty soli oraz ok. pół szklanki ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Farsz: oczyszczoną cebulę, czosnek oraz seler posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać ugotowaną wcześniej soczewicę i lekko rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku sola, pieprzem, majerankiem oraz estragonem. Dusić, aż płyn odparuje.
Rozwałkować ciasto. Na płacie ciasta rozłożyć małe kulki nadzienia, przykryć drugim płatem. Formą wycinać kształt zajączka. Gotować w osolonej wodzie.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER