Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Pasztet w cieście

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 12
czas(z pieczeniem/smażeniem): 120 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mięso wolowe 400 gramów
mieso wieprzowe 500 gramów
kaczka 0,5 sztuk
wątróbki 300 gramów
włoszczyzna 1 sztuk
migdały 80 gramów
pistacje 80 gramów
śliwki suszone 50 gramów
figi 50 gramów
bułki 2 sztuk
jajka 4 sztuk
gałka muszkarołowa według uznania
masło według uznania
ciasto francuskie mrozone 400 gramów
piers indyka gotowana 300 gramów
słonina 150 gramów
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Umytą wołowinę zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem. Dodać umytą wieprzowinę, kaczkę, wątróbki, oczyszczona włoszczyznę i namoczone suszone owoce. Gdy wszystko zmięknie, 1/3 wątróbki odłożyć, a resztę składników zmielić razem z bułkami wcześniej namoczonymi w wywarze. Wbić 3 jajka i dobrze wyrobić. Doprawić na ostro sola, pieprzem i gałką. dodać posiekane migdały i pistacje. Lekko rozmrożonym ciastem wylepić dno i boki wysmarowanej masłem formy. Kawałek ciasta pozostawić do przykrycia wierzchu pasztetu. Boki i dno obłożyć plasterkami słoniny, włożyć połowę masy, a w środek wcisnąć wałeczek z 2 kawałków piersi indyka, przedzielonych wątróbką i owiniętych słoniną. Nałożyć resztę masy i przykryć ciastem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 90 minut w 180 stopniach.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER