Użytkowników online: 14
kulinaria
« Powrót  

Chana Dhaal

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
ciecierzyca 150 gramów
cebula 2 sztuk
swieży imbir 1 sztuk
zielona chilli 2 sztuk
kolendra według uznania
sklarowane maslo ghee 2 łyżek stołowych
sól według uznania
garam masala 1 łyżek deserowych
woda 2 szklanek

Wykonanie:

Opłukaj i namocz ciecierzyce w letniej wodzie, przez ok.2 godziny. Pokrój cebule w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło i zaszklij cebule. Dodaj imbir i czosnek pokrojony na drobno oraz zielona chilli.Dodaj garam masala,ciecierzyce i wodę. Gotuj do momentu aż ciecierzyca będzie miękka.Dopraw do smaku solą. Gotuj całość ok.30 minut aż ciecierzyca będzie tak miękka,ze zacznie się rozwalać. Dodaj świeżo posiekaną kolendrę i podawaj z rothi lub chlebkiem nan.

Uwagi:

Ciecierzyce możesz zastąpić grochem łuskanym.

Autor: Lenka

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: zdzich

Data: 2012-01-31

Pyszna potrawa. Prawdziwa kuchnia pakistańska

Autor: wiki

Data: 2012-01-12

przeciez ten przepis to brdzo sproszczona wersja Chickpea Curry a nie daal!!!

Autor: Noor

Data: 2011-12-05

chana dhaal są to połówki ciecierzycy....

Autor: kitty

Data: 2011-03-15

ludzie! przecież "dhaal" to soczewica, a nie ciecierzyca! proponuję najpierw sprawdzić, a dopiero później pisać przepis i nie wprowadzać ludzi w błąd.

Autor: kitty

Data: 2011-03-15

ludzie, przecież "dhaal" to soczewica, a nie ciecierzyca! proponuję najpierw sprawdzić, a dopiero później brać się za pisanie przepisu.

Autor: aisha

Data: 2010-08-01

a to moj przepis! cebulke zeszklic na patelni z oliwa dodac sol, czosnek, curry, 2pomidorki bez skory pokrojoen w kostke(moze byc pasta pomidorowa), sos tika masala. Gdy oliwa wyjdzie na wierzch dodac ciecierzyce (najlepiesz z puszki,oplukana juz woda)i mieszac przez minute!gdy oliwa znow wyjdzie na wierzch dolac wody max szklanke! gotowac ok 15min:) podawac z rothi

Autor: lisa

Data: 2010-03-20

najlatwiej do tej potrawy kupic ciociorzyce w puszce smakuje tak samo a czas gotowania sie skraca i zamiast 60min jest 20min i vuala.

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER