Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Rothi

Opis:

Chlebki podajemy ze wszelkiego rodzaju curry.
Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 10
czas(z pieczeniem/smażeniem): 20 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 2
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka razowa 250 gramów
sól 8 gramów
woda letnia 200 mililitrów

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać mąkę z solą.Powolutku wlewać wodę.Ugniatać do uzyskania miękkiego ciasta.W razie potrzeby można dodać troszeczkę więcej wody.Po zagnieceniu ciasta wstawiamy je do lodówki.Wyciągnij ok.5-10 minut przed serwowaniem. Podziel ciasto na ok.10 porcji. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj na cieniutkie placuszki. Smaż je na dobrze rozgrzanej patelni.NIE DODAWAJ TŁUSZCZU!!!!

Autor: Lenka

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: Jacego

Data: 2011-03-30

Świetna sprawa, nie miałem miarki więc dałem mniej więcej 20 lekko czubatych łyżek stołowych, jedną lekko czubatą łyżeczkę soli i mały niepełny kubek wody. Mąki potem dosypywałem, a placki wyszły trochę za słone, ale z sosem czy tam z potrawą tego nie czuć. Śmiesznie się dmuchają jak się podgrzewają, wtedy wiadomo że trzeba przewrócić. Ciasto podzieliłem na 8 części i wielkość placuszków byłą w sam raz. Trochę się resztki mąki przypaliły na patelni, ale wyszorowawszy ją zaraz po zrobieniu ostatniego placka zdołałem wszystko doczyścić. Polecam!

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER