Użytkowników online: 8
kulinaria
« Powrót  

Bakłażany z kaszą kuskus

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 2
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
bakłażany 2 sztuk
oliwa 2 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 sztuk
kasza kuskus 100 gramów
bulion 1 szklanek
morele suszone 10 sztuk
pomidory suszone w oleju 4 sztuk
dymka 3 sztuk
Cynamon 0,25 łyżek deserowych
jogurt naturalny 4 łyżek stołowych
czosnek 1 ząbki
imbir (2 cm) 1 sztuk
kolendra - listki według uznania

Wykonanie:

Umyte bakłażany przekroić w poprzek na pół, ponacinać miąższ, posmarować oliwą i skropić sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Kuskus zalać gorącym bulionem i odstawić na kilka minut. Posiekać morele, pomidory i dymkę. Dodać do kaszy i doprawić cynamonem. Z upieczonych bakłażanów wyjąć łyżka miąższ. Dodać do kaszy i wymieszać. Farsz przełożyć do wydrążonych połówek bakłażanów i wstawić do piekarnika na 10 minut.
Sos: wymieszać jogurt z rozdrobnionym czosnkiem, posiekana kolendrą i startym imbirem.
Podawać ciepłego bakłażana z chłodnym sosem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER