Użytkowników online: 12
kulinaria
« Powrót  

Zapiekane mleczko czekoladowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
śmietana 0,5 litrów
czekolada gorzka 200 gramów
jajka 1 sztuk
żółtka 4 sztuk
cukier 5 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
skórka z limetki - otarta 1 łyżek deserowych

Wykonanie:

Słodką śmietankę 12% zagotować z połamaną czekoladą. Żółtka oraz jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Nadal ubijając, zalać powoli gorącą śmietaną z czekolada. Masą napełnić do 2/3 wysokości 6 żaroodpornych kokilek wysmarowanych masłem. Kokilki wstawić do większego naczynia z wodą, sięgającą do polowy ich wysokości. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Patyczkiem sprawdzić, czy mleczko jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, to piec jeszcze 10 minut. Ostudzić i posypać skórką otarta z limonki. Podawać mleczko w kokilkach, których się piekło.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER