Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Zupa czosnkowa z szafranem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 90 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
czosnek 3 sztuk
cebula 1 sztuk
seler naciowy 2 gałązki
szafran 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
oliwa 1 łyżek stołowych
bulion drobiowy 1 litrów
winiak 2 łyżek stołowych
ryż 100 gramów
cytryna 0,5 sztuk
liść laurowy 1 sztuk
kajzerka 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Nieobrane, całe główki czosnku włożyć do naczynia żaroodpornego, polać oliwą i piec 30 minut w 180 stopniach. Szafran (1 opakowanie) wsypać do miseczki i zalać 2 łyżkami gorącej wody, odstawić na 10 minut. Oczyszczona cebule pokroić w kostkę, a selera na plasterki i podsmażyć na maśle. gdy zmiękną, dodać winiak i podgrzewać 3 minuty, aż alkohol odparuje. Wlać bulion, dodać listek laurowy oraz szafran wraz z zabarwioną na żółto woda i zagrzać. Pokrojona na kawałki kajzerkę podsmażyć na suchej patelni lub z odrobina masła. Do gorącej zupy wrzucić wypłukany ryż i gotować 10 minut. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku i gotować kolejne 10 minut. Zupę doprawić do smaku sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem. Podawać gorącą z grzankami.

Uwagi:

Zupa powinna być gęsta i przypominać risotto. Można do niej dodać 2 łyżki śmietany.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER