Użytkowników online: 9
kulinaria
« Powrót  

Bliny z kawiorem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 45 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 5
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kawior czerwony z łososia 1 sztuk
śmietana 1 szklanek
cytryna 1 sztuk
mąka 150 gramów
mąka gryczana 150 gramów
drożdże 20 gramów
jajka 2 sztuk
mleko 0,5 litrów
sól według uznania
oliwa według uznania

Wykonanie:

Ciasto: wymieszać obie mąki, żółtka, drożdże rozprowadzone w kilku łyżkach ciepłego mleka, resztę letniego mleka oraz odrobinę soli na jednolite gładkie ciasto. Ubić łyżką i pozostawić do wyrośnięcia. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem.
Łyżką formować placuszki i smażyć na rozgrzanej na patelni oliwie, z obu stron na złoty kolor.
Kawior podawać osobno. Osobno podać też gęstą śmietanę i cytrynę pokrojoną w ósemki. Podawać jako przekąskę, doskonała z szampanem.

Uwagi:

Czerwony kawior można zastąpić czarnym.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER