Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Kalafior zapiekany pod beszamelem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 40 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
kalafior 1 sztuk
mąka 1 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
olej 1 łyżek stołowych
ser żółty 100 gramów
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz biały według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczony duży kalafior podzielic na różyczki, łodygi naciąć na krzyż. Ugotować w osolonej wodzie, z dodatkiem łyżki mleka, na półmiękko, osączyć.
Sos beszamelowy: olej rozgrzać na patelni, dodać mąkę i wymieszać. Powoli dodawać zimne mleko, cały czas mieszając. Doprawić do smaku gałką, solą oraz pieprzem.
Jeszcze ciepły kalafior ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem, posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Podawać do mięs lub jako gorącą przekąskę.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER