Użytkowników online: 13
kulinaria
« Powrót  

Bolońskie lazanie ze szpinakiem i serem

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 2
Ilość ocen: 1
Składnik składniki Logo Ilość Czego
cebula 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
mięso mielone wołowe 500 gramów
pomidory konserwowe 400 gramów
oregano 1 łyżek deserowych
liść laurowy 1 sztuk
szpinak 750 gramów
ser ricotta 250 gramów
twarożek 250 gramów
jajka 2 sztuk
parmezan 50 gramów
bazylia 2 pęczek
lazanie 500 gramów
masło 2 łyżek stołowych
gałka muszkatołowa według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
oliwa 2 łyżek stołowych

Wykonanie:

Oczyszczoną cebule i czosnek posiekać. Cebulę i połowę czosnku zeszklić na łyżce oliwy, dodać mięso i usmażyć, rozdrobnić widelcem. Dodać pokrojone na kawałki pomidory wraz z sokiem, oregano, listkiem laurowym. Oprószyć solą oraz pieprzem i dusić na małym ogniu 30 minut. Oczyszczony szpinak pokroić oraz podsmażyć z resztą czosnku i oliwy. Oprószyć solą oraz pieprzem.
Ricottę wymieszać z twarożkiem, jajkami i 1/3 startego parmezanu, przyprawić gałką, sola oraz pieprzem. Oczyszczoną bazylie pokroić na paski i wymieszać z masą serową. Formę do zapiekania wysmarować masłem, na dnie położyć 2-3 plastry lazanii i układać na nich kolejno warstwy mięsa, szpinaku i twarogu. Czynność powtarzać,aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być warstwa mięsa. Posypać resztą startego parmezanu i ułożyć na nim kawałki masła. Piec 40 minut w 200 stopniach. Podawać od razu po upieczeniu.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Komentarze:

Autor: tygrysia26

Data: 2010-09-11

podoba mi sie ten przepis

Autor: Jagoda

Data: 2010-04-26

Tzw. Lasagne Verde bardzo popularne w USA i przepyszne ;D

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER