Użytkowników online: 11
kulinaria
« Powrót  

Żeberka w sosie śmietanowym

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 5
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
żeberka wieprzowe 600 gramów
kiełbasa wieprzowa 150 gramów
smalec 100 gramów
mąka 2 łyżek stołowych
cebula 2 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
sól według uznania

Wykonanie:

Umyte, osuszone żeberka pokroić na porcje, oprószyć sola i na chwile odstawić. Obsmażyć na połowie tłuszczu. Podlać niewielka ilością wody i dusić do miękkości, dodając pokrojona na kawałki kiełbasę. Oczyszczoną cebule pokroić w kostkę i lekko zrumienić na pozostałym tłuszczu. Dodać mąkę i energicznie całość mieszać, aż powstanie złota zasmażka. Do zasmażki dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Sos delikatnie wymieszać z mięsem i posypać posiekana natka. Podawać z pomidorami lub zieloną sałatą oraz pieczonymi ziemniakami.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER