Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Zupa grzybowa

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
grzyby 500 gramów
cebula 1 sztuk
włoszczyzna 1 sztuk
ziemniaki 4 sztuk
bulion warzywny 1,5 litrów
masło 3 łyżek stołowych
śmietana 150 mililitrów
żółtka 6 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
listki tymianeku według uznania
ziele angielskie według uznania
mąka 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania

Wykonanie:

Oczyszczone grzyby drobno pokroić. Oczyszczone ziemniaki pokroić w grubą kostkę, a cebule drobno posiekać. Grzyby i cebulę, mieszając, smażyć w garnku na maśle, aż grzyby puszczą sok. Dusić na małym ogniu 10 minut pod przykryciem. Oczyszczoną włoszczyznę pokroić w drobna kostkę lub zetrzeć na tarce i dodać do grzybów. Wlać bulion, dodać listki, ziele, sól oraz pieprz i wymieszać. Gotować 30 minut na małym ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną. Ziemniaki włożyć do zupy 10 minut przed końcem gotowania. Uzupełnić płyn i zagęścić zupę śmietaną. Zagotować i doprawić pieprzem oraz solą. Gorącą zupę wlać do ogrzanych miseczek. Do każdej porcji włożyć żółtko i posypać listkami tymianku. Podawać z grzankami z serem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER