Użytkowników online: 10
kulinaria
« Powrót  

Pierożki serowo-wiśniowe

Dodaj przepis do ulubionych!
Drukuj przepis

składniki (ilość porcji): 6
czas(z pieczeniem/smażeniem): 80 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki

Oceń przepis gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki gwiazdki
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!

Średnia ocena użytkowników: 0
Ilość ocen: 0
Składnik składniki Logo Ilość Czego
mąka 1,75 szklanek
masło 150 gramów
śmietana 3 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
cukier 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
twarożek 400 gramów
żółtka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
cukier 6 łyżek stołowych
wiśnie mrożone 150 gramów
cukier puder według uznania

Wykonanie:

Ciasto: do przesianej maki dodać szczyptę soli oraz miękkie masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę, szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Nadzienie: wiśnie w rondlu posypać 2 łyżkami cukru, podlać niewielka ilością wody i gotować 10 minut, czasem mieszając, aż płyn odparuje. 2 żółtka utrzeć z 2 łyżkami masła oraz 4 łyżkami cukru i wymieszać z twarożkiem. Dodać wiśnie i wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanka krążki. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w 200 stopniach. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Autor: Becia

Zobacz inne przepisy użykownika!

Kategorie do których ten przepis należy:

Dodaj komentarz:

Nick:

Komentarz:

Token:
Przepisz tekst z poniższego obrazka albo zarejestruj się w serwisie:




Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:

Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER