Użytkowników online: 13
kulinaria
Zaloguj się:
Login:
Hasło:


Jeśli nie masz konta,
serwis
menu
» Ciasta i Desery [1819]
» Potrawy z Jaj [288]
» Potrawy z Ryb [470]
» Potrawy z Makaronem [220]
» Potrawy z Mięsa [1712]
» Zapiekanki i Pizze [333]
» Potrawy z Grzybów [529]
» Potrawy z Grilla [93]
» Zupy [483]
» Owoce morza [53]
» Potrawy z serem [273]
okazje
» Wigilia [531]
» Wielkanoc [470]
dodatki
» Sałatki [659]
» Sosy i pasty [326]
» Surówki [251]
» Zioła i przyprawy [61]
przepisy dla wegetarian
» Kasze weg. [82]
» Jarzyny i Pasztety weg. [520]
» Kanapki weg. [44]
» Kotlety weg. [57]
» Napoje weg. [151]
» Pieczywo weg. [58]
» Potrawy mączne weg. [268]
» Zupy weg. [204]
» Przetwory weg. [91]
» Inne [241]
polecamy

» Anchois - czyli z czym to się je. ...

Francuska nazwa anchois (czytaj „aszua”) oznacza konserwę z przetworzonych sardeli. Ryby te są krewnymi śledzia. Ich długość dochodzi raptem do 12-15 cm. Ryba ta ma krótką głowę, duże oczy, grzbiet koloru srebrnego lub zielonkawego.

Sardele łowi się na Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym, Atlantyku (wybrzeża Maroka, Hiszpanii i Portugalii) i Pacyfiku (Japonia, Południowa Korea, Chiny, Indonezja, Tajwan, Wietnam, Tajlandia, Peru i Chile). Połowy odbywają się w okresie marzec-czerwiec i wrzesień-październik. Małe rybki trudno znoszą długi transport, dlatego najczęściej konserwowane są od razu na statkach – pływających przetwórniach. Świeże sardele pozostawia się na kilka dni w grubej soli, aby wyciągnąć z nich część wody. Po przewiezieniu na ląd odcina im się głowy, patroszy i ponownie zanurza w soli na około 3 miesiące. Taki sposób przetwarzania pozbawia ryby prawie całego tłuszczu, ale wydobywa z nich charakterystyczny smak.

  

 Anchois sprzedawane są pod różnymi postaciami: solone, w pikantnej zalewie z oliwy, jako koreczki lub gotowe pasty sardelowe. W polskich sklepach obok produktów pochodzących z krajów śródziemnomorskich ( Włoch, Francji), możemy znaleźć i polskie, np. „koreczki helskie” Ich cena jest niewysoka, ponieważ robione są ze śledzi lub szprotek, a nie sardeli.

Kolor anchois świadczy o ich jakości. Najlepiej wybierać opakowania, przez które można je podejrzeć. Dobre powinny mieć barwę brązowo – różową. Ciemnobrązowe lub żółte mogą być nadpsute. Sardela jest bogata w żelazo i wapń.

Filety i zrobione z nich koreczki można podać jako przekąskę, jednak częściej stosuje się je do farszy oraz sosów. Nadaje smaku każdej potrawie, doskonale komponuje się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Poprzez fermentację sardeli z solą otrzymuję się sok z sardeli, który jest podstawą różnych sosów w kuchni azjatyckiej, np. Godeulbaegi Kimchi. Jest ponadto składnikiem oryginalnego sosu Worcestshire (Worcester). 

 

Pieczenie, makarony, pizze i sałatki z ich dodatkiem nabierają pikantnego smaku. Przygotowując potrawę z anchois, należy pamiętać aby jej nie przesolić. Można spróbować anchois tak jak w Hiszpanii - filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek.

Smacznego

Artur K.


dieta

» Diety [50]
» Zioła w diecie [10]
» Ciekawostki [51]
» Suplementy [18]
przepisy dla dzieci
» 5 Miesięcy [13]
» 6 Miesięcy [17]
» 7 Miesięcy [49]
» 8 Miesięcy [58]
» 9 Miesięcy [25]
» 10 Miesięcy [48]
» 11 Miesięcy [36]
» 12 Miesięcy [43]
» Powyżej 1 roku [99]

napoje
» Koktajle [326]
» Drinki (z Brandy) [60]
» Drinki (z Wódką) [138]
» Drinki (z Whisky) [60]
» Drinki (z Koniakiem) [28]
» Herbaty [114]
» Poncz [59]
» Nalewki [32]
» Alkohole [481]
» Wina [48]
» Kawy [44]
Kuchnie świata
Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER