Użytkowników online: 7
kulinaria

» Anchois - czyli z czym to się je. ...

Francuska nazwa anchois (czytaj „aszua”) oznacza konserwę z przetworzonych sardeli. Ryby te są krewnymi śledzia. Ich długość dochodzi raptem do 12-15 cm. Ryba ta ma krótką głowę, duże oczy, grzbiet koloru srebrnego lub zielonkawego.

Sardele łowi się na Morzu Śródziemnym, Morzu Czarnym, Atlantyku (wybrzeża Maroka, Hiszpanii i Portugalii) i Pacyfiku (Japonia, Południowa Korea, Chiny, Indonezja, Tajwan, Wietnam, Tajlandia, Peru i Chile). Połowy odbywają się w okresie marzec-czerwiec i wrzesień-październik. Małe rybki trudno znoszą długi transport, dlatego najczęściej konserwowane są od razu na statkach – pływających przetwórniach. Świeże sardele pozostawia się na kilka dni w grubej soli, aby wyciągnąć z nich część wody. Po przewiezieniu na ląd odcina im się głowy, patroszy i ponownie zanurza w soli na około 3 miesiące. Taki sposób przetwarzania pozbawia ryby prawie całego tłuszczu, ale wydobywa z nich charakterystyczny smak.

  

 Anchois sprzedawane są pod różnymi postaciami: solone, w pikantnej zalewie z oliwy, jako koreczki lub gotowe pasty sardelowe. W polskich sklepach obok produktów pochodzących z krajów śródziemnomorskich ( Włoch, Francji), możemy znaleźć i polskie, np. „koreczki helskie” Ich cena jest niewysoka, ponieważ robione są ze śledzi lub szprotek, a nie sardeli.

Kolor anchois świadczy o ich jakości. Najlepiej wybierać opakowania, przez które można je podejrzeć. Dobre powinny mieć barwę brązowo – różową. Ciemnobrązowe lub żółte mogą być nadpsute. Sardela jest bogata w żelazo i wapń.

Filety i zrobione z nich koreczki można podać jako przekąskę, jednak częściej stosuje się je do farszy oraz sosów. Nadaje smaku każdej potrawie, doskonale komponuje się z chlebem, jajkami, awokado i makaronem. Poprzez fermentację sardeli z solą otrzymuję się sok z sardeli, który jest podstawą różnych sosów w kuchni azjatyckiej, np. Godeulbaegi Kimchi. Jest ponadto składnikiem oryginalnego sosu Worcestshire (Worcester). 

 

Pieczenie, makarony, pizze i sałatki z ich dodatkiem nabierają pikantnego smaku. Przygotowując potrawę z anchois, należy pamiętać aby jej nie przesolić. Można spróbować anchois tak jak w Hiszpanii - filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek.

Smacznego

Artur K.


Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER