Użytkowników online: 12
kulinaria

» Świąteczne propozycje Felco ...

Warszawa, 29 października 2007 r.

Informacja prasowa

 

Świąteczne propozycje Felco

Bożonarodzeniowe potrawy co roku zachwycają nas swoim smakiem i aromatem.
W przyrządzeniu dwunastu wigilijnych dań pomogą mrożone warzywa i owoce marki Felco, dzięki którym świąteczne posiłki będą zdrowe, a przygotowania – mniej czasochłonne.

Wigilia to jeden z najważniejszych dni w roku, dlatego chcemy, by została jak najmilej zapamiętana przez naszych najbliższych i z zapałem oddajemy się licznym przygotowaniom. Zanim podzielimy się z rodziną opłatkiem i zasiądziemy do nakrytego białym obrusem stołu, przyrządzamy dwanaście tradycyjnie postnych dań z ryb, grzybów, kapusty i maku. Niezbędnym składnikiem wigilijnego menu są oczywiście jarzyny dodawane do zup, ryb i sałatek, a także owoce, których używamy do przygotowania ciast
i kompotu.

Do przyrządzenia tradycyjnych dań świątecznych możemy wykorzystać mrożone produkty marki Felco, które zachowują cenne wartości odżywcze zawarte w świeżych owocach i warzywach. Dzięki nim przygotowania do Bożego Narodzenia będą łatwiejsze i mniej czasochłonne, a najwyższa jakość i smak składników pozwolą podkreślić walory kulinarne przygotowywanych potraw. „Włoszczyzna” Felco okaże się niezastąpionym dodatkiem do zupy rybnej, karpia w galarecie czy ryby po grecku. W jednym opakowaniu mieszanki warzywnej znajdziemy gotowe, pokrojone w drobne paski jarzyny – marchew, selera, pora i pietruszkę. Na wigilijnym stole nie zabraknie również przystawek takich jak sałatka warzywna z dodatkiem mrożonego „Groszku” Felco, który zastąpi niedostępne zimą świeże warzywo strączkowe. Do świątecznych przysmaków należy także makowiec, który od lat konkuruje ze słodkimi piernikami o miano najbardziej apetycznego bożonarodzeniowego wypieku. Chcąc przechylić szalę
na jego stronę, do ciasta z makiem możemy dodać „Wiśnie bez pestek” Felco. Jedno opakowanie soczystych owoców wystarczy również do udekorowania wypieku i co najważniejsze – nie trzeba będzie samodzielnie drylować wiśni, dzięki czemu będziemy mogli poświęcić czas na inne czynności.

 

Producent mrożonek Felco poleca przepis na „Karpia w galarecie”.

 

Karp w galarecie

 

Składniki dla 4 osób:

1 kg karpia,

1,5 l wody,

1/3 opakowania „Włoszczyzny” Felco,

2 jajka,

cebula,

2 listki laurowe,

4 ziarna czarnego pieprzu,

5 ziaren ziela angielskiego,

sól,

cukier,

1 łyżka żelatyny,

1 łyżka octu,

sok z cytryny lub sos tatarski.

 

Sposób przygotowania:

Karpia umyć, sprawić i pokroić w dzwonka. Z głowy ryby, włoszczyzny, cebuli, przypraw i wody ugotować
na małym ogniu wywar, pod koniec doprawić cukrem i solą. Do gorącego, przecedzonego wywaru włożyć rybę, dodać przyprawy i gotować około 15-20 minut. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia,
a następnie wyjąć, wybrać większe ości i ułożyć na długim półmisku. Kiedy ryba ostygnie, na wierzchu ułożyć jaja na twardo pokrojone w talarki, przybrać „Włoszczyzną” Felco i liśćmi sałaty. Następnie ponownie podgrzać wywar i rozpuścić w nim namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatynę.
Po zagotowaniu wywar doprawić sokiem z cytryny i poczekać, aż zacznie krzepnąć. Klarującą się galaretą zalewać przybrane porcje ryby. Podawać z sokiem z cytryny lub sosem tatarskim.

 

Producent mrożonek Felco życzy apetycznych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

 

Sugerowana cena i dostępność sprzedaży:

„Włoszczyzna” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 2,90 zł/szt.

„Groszek” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 3,85 zł/szt.

„Wiśnie” Felco (opakowanie 450 g) kosztuje ok. 4,80 zł/szt.

 

Produkty dostępne są w sklepach detalicznych, super- oraz hipermarketach na terenie całego kraju.

 

Informacje o firmie Globus Polska Sp. z o.o.

Globus Polska Sp. z o.o. jest oddziałem znanego węgierskiego producenta przetworów owocowych
i warzywnych w słoikach, konserw warzywnych i mięsno-warzywnych oraz mrożonych warzyw – Globus Konzervipari Rt., którego korzenie sięgają 1882 roku. Właścicielem firmy Globus jest obecnie Grupa CECAB, jeden z liderów agrobiznesu we Francji, zatrudniająca ponad 5800 pracowników oraz zrzeszająca ok. 8000 tamtejszych rolników. CECAB koncentruje swoją działalność na wytwarzaniu produktów mrożonych i konserwowych, produkcji mięsa wieprzowego i drobiu oraz jaj i produktów z jaj. Globus Polska zatrudnia łącznie ok. 500 pracowników
i posiada 4 nowoczesne zakłady produkcyjne: w Lipnie, Adamowie, Dąbrowie Chełmińskiej oraz Ełku. Produkty firmy sprzedawane są pod marką Felco, której portfolio obejmuje mrożone owoce i warzywa, kompozycje mieszanek warzywnych, zupy, warzywa na patelnię i dania gotowe, przeznaczone zarówno na rynek detaliczny, jak i dla sektora HoReCa. Wszystkie wykorzystywane w procesie produkcji surowce pochodzą z kontrolowanych upraw, a wysoką jakość i bezpieczeństwo zdrowotne mrożonek potwierdzają międzynarodowe systemy HACCP, ISO 9001:2000 oraz British Retail Consortium Global Standard-Food.

Kontakt dla prasy:

Barbara Matusik

Effective Public Relations

tel. (022) 822 07 52

e-mail: bmatusik@effectivepr.pl

 


Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER