Użytkowników online: 16
kulinaria

» Bażant na polskim stole ...

Firma „Rolnik" jest dystrybutorem oryginalnego sprowadzanego prosto z Węgier koncentratu pomidorowego o nazwie „Aranyfácán", co w tłumaczeniu oznacza Złotego Bażanta. Debiutujący na polskim rynku „koncentrat z bażantem" to gesty przecier z mięsistych pomidorów pochodzących wyłącznie z węgierskich upraw. Dzięki procesowi
pasteryzacji pomidorowa pasta nie traci naturalnych witamin, zachowuje świeżość i cieszy pomidorowym smakiem.

Produkt nie zawiera żadnych konserwantów ani substancji dodatkowych. Gęsta konsystencja to gwarancja dużej zawartości pomidorów  w produkcie, nie mniej niż 22-24%. Koncentrat spod znaku Złotego Bażanta jest dostępny na
rynku w puszkach o gramaturze 150  i 70 gram.

Koncentrat kupimy w soczysto czerwonych puszkach każdorazowo z wizerunkiem charakterystycznego złotego bażanta na opakowaniu.

  

Od 1934 roku z jakością po zdrowie

Marka koncentratu „Aranyfácán" jest znana konsumentom w Europie od 1934. Od 70 lat koncentrat sygnowany wizerunkiem Złotego Bażanta stanowi sztandarowy i narodowy specjał kuchni węgierskiej dla kucharzy rozsianych na całym świecie. Koncentrat pomidorowy „Aranyfácán" jest wynikiem słynnej uprawy pomidorów w okolicach Hatvan z przełomu XIX i XX wieku. Wykorzystując zalety regionu otwarto przetwórnię pomidorów w Hatvan, gdzie produkcja koncentratu pomidorowego stała się tradycją i chlubą tegomiejsca. Badania rynku wykazały jednoznacznie, że marka „Aranyfácán" i rodzina produktów należy do najbardziej rozpoznawalnych, najchętniej spożywanych i lubianych marek na Węgrzech.

Laureat Bażant

Koncentrat pomidorowy „Aranyfácán" zdobył zaszczytny tytuł Produktu Hungarikum. Hungarikum to typowo węgierski produkt, za którym stoi znamienita przeszłość, tradycyjne receptury, wysoka i stała jakości, znany zarówno w kraju jak i zagranicą i do dnia dzisiejszego zachowujący wszystkie atuty. Obok takich produktów jak:
cebula z Mako, papryka kalocsai, wino Tokaj, czy kiełbasa gyulai, do tej rodziny należy też „Aranyfácán".

Z racji nie używania w procesie produkcji żadnych konserwantów i substancji dodatkowych produkty „Aranyfácán" biorą udział w akcji przyjazne dla serca i w roku 2003 zdobyły nagrodę Węgierskiego Domu Jakości. „Aranyfácán" w roku 2005 zdobył również Wielką Nagrodę Produktów Węgierskich. Największą i najbardziej prestiżową nagrodę jaką może dostać węgierski producent. Sukces był możliwy wyłącznie dzięki temu, że firma stosuje w procesie produkcji wyłącznie węgierskie dojrzałe pomidory bez dodawania do produktów konserwantów i sztucznych barwników.

Likopina – dla zdrowia

Dużym zainteresowaniem cieszy się ostatnio grupa bioflawonoidów obecnych w pomidorach oraz kilku innych czerwonych owocach. Naturalny czerwony barwnik likopina - wyizolowana z pomidorów, które są jej najbogatszym źródłem - jest jednym z najmocniejszych przeciwutleniaczy, naturalnie występujących w roślinach. Likopina jest dominującym karotenoidem surowicy krwi. Odkryto, że likopina zmniejsza ryzyko nowotworów prostaty i płuc. Także ilość przypadków nowotworów układu pokarmowego może być zmniejszona przy zapewnieniu odpowiedniej dawki likopiny w codziennej diecie. Oprócz właściwości przeciwnowotworowych, przeciwutleniające działanie jest istotne w profilaktyce chorób układu krążenia (miażdżycy, choroby wieńcowej, dowiedzione obniżenie ryzyka zawału serca), osteoporozy (zapobieganie stresowi oksydacyjnemu), niepłodności u mężczyzn oraz chorób neurodegeneracyjnych (niszczące działanie wolnych rodników na tkankę nerwową). Warto dodać, że likopina zawarta w koncentracie pomidorowym posiada 2,5 raza większy wpływ na nasze zdrowie niż w analogicznej ilości surowych pomidorów.

Kuchnia nie tylko węgierska…

Węgierski koncentrat pomidorowy „Aranyfácán" z pewnością urozmaici potrawy rodzimej kuchni. Tradycyjna pomidorowa zyska nutę wyrazistego smaku, przygotowane na bazie koncentratu sosy zdobędą południowy temperament, a śródziemnomorskie dania zyskają prawdziwie południowy charakter. Koncentrat pomidorowy jest produktem niezbędnym do pizzy, gołąbków, zapiekanek. Wyśmienicie smakuje w gulaszu jako składnik zupy rybnej a także wszelkich potraw duszonych. Właściwie w kuchni jest obok soli i pieprzu uniwersalnym produktem pierwszej potrzeby.


Ceny w sklepie:

Koncentrat „Złoty bażant" ( 70 gram) : ok. 1  zł
Koncentrat „Złoty bażant" (150 gram) : 1,89 zł

Więcej informacji:
SUPERB PUBLIC RELATIONS
Tel.: + 22 678 60 99
Mobile: 0 602 284 210, 0 602 844 542
www.aspr.pl


Nagroda Wprost Nagroda PC WORLD COMPUTER